Pengikut

Iklan jom.....

Sabtu, 11 Mei 2013

Seorang Guru Pelatih dan SELAMAT HARI GURU =)

Iyaaa...aku seorang guru pelatih dan bangga dengan gelaran itu..aku belajar kat Institut Pendidikan Guru Kampus ehem2...(biarlah rahsia)haha...well...selalu gak aku dengar orang cakap student kt ipg ni anak emas kementerian pelajaran la and so on...TAPI....tau tak korang bahawa live guru pelatih kt IPG ni x sama cam korang..ok example..kitorang kena cukupkan kredit hour kalau x ckup x blh masuk exam and kalau x datang kelas even 1 hari pun tnpa sebab akan diberi borang salah laku...pheww...dan korang tau x kitorang ni terikat dengan akta (hemmhh brapa no dia ntah lupa dah 174 kotttt)..something like that laa...akta tu yang melarang kitorang dari buat ni..buat tu...dan tahukah korang bahawa kitorang ni hnya Ijazah Sarjana Muda Perguruan berbanding student U yang Ijazah Sarjana Muda Pendidikan. Senang cita kitorang punya degree ni hanya laku kat Malaysia. So jangan la jeles sangat kalau kitorang dapat elaun ngn kelebihan posting. Untuk pengetahuan kawan2 jugak..kitorang kat sini selama 5 tahun setengah saya ulang 5 TAHUN SETENGAH memang betul2 dilatih untuk jadi guru totally 100%..bila org tanya ja bila nak habis blaja ni..3 taun lg makcik..eh lamanya nak jadi cikgu...dalam hati (hemhh tau pun lama)....okey tutup cerita....cerita banyak pun x boleh faham selagi belum alami sendiri... :) ###


Lepastu sapa kata kerja cikgu ni senang...even aku yang x posting ni lagi pun dan hanya ber PBS (Pengalaman Berasaskan Sekolah) selama seminggu yang kitorang akan buat tiap2 sem selama 4 kali dalam 2 tahun di sekolah, aku rasa kerja cikgu ni cukup penat....bila orang cakap untunglah kerja cikgu balik awal cuti banyak..hehehehhhh....iya ke.....cuba jd cikgu tengok....ikut pengalaman aku lah....cikgu ni bangun pg pegi sekolah..mengajar anak murid sampai tengah hari..lepas tu buat kerja ala2 kerani (key in markah budak *p/s:benda ni key in online dan yang aku tahu sangat leceh sebab line selalu busy*)fuhhh...okey key in punya kerja sampai pkul 2-3 petang...pastu balik rumah..yang dah kawin for sure la kan nak kena masak untuk family.. (yang bujang pun kna masak gak-kalau rajin lah)...pastu layan family smpai malam kena buat RPH (rancangan pengajaran harian) untuk esok hari...untuk pengetahuan korang RPH ni hari2 kena buat tau....ingat cikgu main bantai je ke ajar murid2 hari2...pastu tahukah korang bahawa cikgu perlu memerah otak untuk pikir RPH yang nak dibina tu..phewww~~~...lepas siap RPH kena tnda buku budak lagi (macam dalam cerita P.Ramlee masam2 manis tu)..dah habis kerja baru boleh tutup lampu dan tidur..haaa agak2 lah dah pukul berapa tu...mau pukul 11-12 malam..pastu esok pagi pukul 6 dah kena bangun pergi sekolah....haaaaa cuba bayang sikit........tu baru cikgu biasa belum jadi guru kelas lagi...

tapi apa2 pun aku memang seronok sebab bakal jadi cikgu...tengok muka anak2 murid yang comel2 tu buat aku jadi tenang je...profession guru ni pun satu yang mulia kan...bangga ni...hehe...oleh itu konklusinya hormatilah guru anda...dan SELAMAT HARI GURU... =)

Tiada ulasan:

Catat Komen